Vide Grenier, de Franse rommelmarkt!

door Lana de Jong
1238 keer gelezen

Een Franse rommelmarkt.

School, sportdag, een sponsorloop of gewoon omdat het een jaarlijks terugkerend evenement is; alles kan een aanleiding zijn om er ook een rommelmarkt bij te organiseren. De zogenaamde “Vide Grenier” en Fransen zijn er gek op. Een traditie die diepgeworteld zit en die maakt dat in vele schuren de voorraad voor deze vide grenier een vaste plek heeft en die met enige regelmaat wordt aangevuld voor de volgende markt.

Vide grenier: je zolder leeghalen.

Nou en dat is wat er gebeurt als de rommelmarkt onrust gaat kriebelen, aanhangers vol worden er het terrein van de markt opgereden en alles wordt uitgepakt en krijgt een goede plek. Het is heerlijk om te zien wat mensen allemaal hebben en willen verkopen en als je een liefde voor “Frans huisraad” hebt kun je je hart ophalen aan alles wat er aangeboden wordt. Stokbroodkastjes, bestek, lampen en meubelstukken maar ook oude schilderijtjes of een verdwaalde doos met familiefoto’s kom je tegen. De keuken is prominent aanwezig in de Franse cultuur en allerlei keukengerei zoals glazen, borden en prachtige serveerschalen voor mosselen of wild worden aangeboden.

Vroege vogel.

Toen wij ons ingeschreven voor de jaarlijkse rommelmarkt van de sportclub bleek als snel dat we om zeven uur in de ochtend verwacht werden. Zeven uur, alles klaar en uitgepakt?! we zijn nog even gaan informeren of we het tijdstip goed begrepen hadden maar dat was juist en er was geen ontkomen meer aan.
Gewapend met een liter stevige koffie, een aanhanger vol Hollandse rommel, tafel, klapstoelen en een doos wisselgeld gingen wij op pad. Om zeven uur waren wij bijna klaar en de eerste geïnteresseerden snuffelde al door onze spulletjes heen. Vroeg uit de veren dat hebben de echte liefhebbers er wel voor over om iets moois te vinden of dat waar ze speciaal naar op zoek zijn.

Lees meer over hoe Fransen ook graag hun spullen delen: Oogsttijd à la Campagne

Een sociaal evenement.

Duidelijk is dat de rommelmarkt zeker in het dorpsleven ook een belangrijke sociale plek inneemt. Het is een evenement van ontmoeting waar iedereen die tijd heeft even langskomt, ook de burgemeester laat er zijn neus zien en er wordt gedronken en bijgekletst bij de speciaal ingerichte koffie, thee en taarten stand. Sommige verenigingen organiseren bij de rommelmarkt ook een Repas, een traditionele Franse middagmaaltijd waaraan je door inschrijving kan deelnemen.
Lange tafels staan er klaar midden tussen alle kramen en om twaalf uur na een drukke ochtend van verkoop en onderhandelen wordt er gezamenlijk gegeten en gedronken. Een absolute aanrader die jou als standhouder of als bezoeker het Franse leven laat ervaren, je komt altijd weer in contact met nieuwe mensen.

Rommel of Brocante.

Wie de liefde voor de Franse rommelmarkten oppakt kan zeker in de zomerperiode wekelijks wel ergens op een markt terecht. De “vide greniers” zijn rommelmarkten waar men persoonlijke huisraad verkoopt om eens lekker op te schonen thuis, de traditie van de Brocante markten sluit daarop aan maar is niet geheel hetzelfde. Op de Brocante markten vindt je meer de handelaren met antieke stukken die vaak ook een grotere waarde hebben dan de rommelmarkt spullen.
Het is de moeite waard om als Brocante liefhebber ook Vide Greniers te bezoeken want de vroege en goede zoeker kan ook op de rommelmarkten leuke en mooie spullen vinden waar vaak op een Brocante markt een flink hogere prijs word betaald.

Het seizoen trekt aan en de markten worden alweer aangekondigd en georganiseerd.
Ben jij een Vide Grenier of Brocante liefhebber kijk dan op www.Vide-Greniers.org een praktische site waar je met behulp van je departement code en regio-informatie snel en makkelijk markten in jouw buurt vindt. Het fijne van deze site is dat ze hem goed updaten, valt er een markt uit wordt dit ook keurig vermeld.

Veel plezier met rondneuzen dit voorjaar en laat me weten welk mooi object jij hebt gevonden, ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk