Transport Scolaire, het schoolbussysteem van Frankrijk.

door Lana de Jong
1485 keer gelezen

Dagelijks bussen bij school.

De eerste twee jaar heb ik er geen gebruik van gemaakt omdat ik graag zelf mijn jongens naar school bracht en ook weer haalde maar in Frankrijk is het busvervoer voor schoolgaande kinderen goed geregeld. Het Transport Scolaire is een landelijk bussysteem dat dagelijks duizenden kinderen van deur of dorpskern naar École, College of het Lycée brengt.

Iedere dag kwamen de bussen vanuit verschillende dorpen en via verschillende routes aan op school en gekleed in gele veiligheidsjasjes stapten de kinderen uit de bussen en stroomden het plein op.

In de middag stonden de kinderen weer keurig in de rij en werden ook weer onder begeleiding naar de bussen gebracht. Vele kinderen uit allerlei uithoeken kwamen zo dagelijks aan op hun school en gingen zo ook weer naar huis.

Een fantastisch bus-systeem.

Toen het eerst collegejaar van mijn oudste zoon zich aandiende hebben wij ervoor gekozen om met het gebruik van de schoolbus te starten.

Ik had inmiddels werk gevonden en het halen van en brengen naar twee verschillende locaties, ecole voor mijn jongste en college voor mijn oudste, was niet meer te regelen.

Wij wonen tussen twee grote dorpen in en omdat wij buiten het dorpscentrum wonen stopt de schoolbus hier voor de deur! Woon je in het dorp dan heeft de bus een vaste opstapplaats met een centrale ligging, die op loopafstand haalbaar moet zijn voor de kinderen.

Inmiddels zitten mijn beiden jongens op college en iedere ochtend staan ze hier buiten voor de deur te wachten om te worden opgepikt door de bus.

A la campagne liggen dorpjes versnipperd en wonen vele mensen buiten dorpskernen en op soms flinke afstanden van scholen. Frankrijk maakt met dit bussysteem mogelijk dat gezinnen dus kunnen wonen en werken op het Franse platteland en dat vervoer van en naar school geen onmogelijke opgave is. Ook de subsidieregeling voor dit bussysteem maakt het meer dan betaalbaar en dus mogelijk voor gezinnen om te kunnen wonen op het Franse platteland.

Inschrijving van een of meerdere kinderen.

Het inschrijven voor de schoolbus vindt voor het einde van ieder schooljaar plaats om zo na de vakantie gelijk de eerste schooldag op de bus te kunnen stappen.

De inschrijving en de organisatie van de buslijnen is per regio georganiseerd en de kosten kunnen per regio afwijken.

De kosten zijn in mijn ogen minimaal en bij inschrijving van een tweede of meerdere kinderen worden de kosten per ingeschreven kind verlaagd. Om een indruk te geven: dit schooljaar betaal ik voor mijn oudste zoon 65,50 euro en voor mijn jongste 32,50 euro per schooljaar, hiervoor worden ze dus dagelijks gehaald en weer thuisgebracht, vijf dagen per week.

Een transportpas met foto.

Een transportpas zorgt voor identificatie en bewijs van registratie maar de vaste busbestuurders kennen de kinderen dus het dagelijks tonen van de pas is niet nodig. Wel kan bij controles om de pas gevraagd worden dus moeten deze altijd in de schooltassen aanwezig zijn. Het dragen van een geel veiligheidsjasje is verplicht zowel wachtend op als in de bus, en bij je eerste inschrijving krijg je deze er ook bij.

Hier stopt de bus iedere ochtend en aan het eind van de middag worden mijn jongens ook weer thuisgebracht, een veilig van deur tot deur systeem, betaalbaar en voor mij als werkende moeder een fantastische ondersteuning, ik ben blij met het Franse schoolbussysteem.

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk