Pasen vieren op zijn Frans

door Lana de Jong
1791 keer gelezen

Pasen of beter gezegd Pâques wordt in Frankrijk net zo gevierd als in Nederland. Het blijft voor onze jongens nog steeds het feest waar we op Paaszondag eieren zoeken en wie dat goed kan, vindt dan ook het gouden ei! Pasen is een echt familiefeest, niet alleen in Nederland maar ook voor de Fransen.

Vasten-eieren.

Eieren en Pasen gaan al eeuwenlang samen en zo ook bij het Franse paasfeest.
Het ei staat symbool voor vruchtbaarheid, het begin van het nieuwe leven maar het heeft ook een heel praktische reden waarom die eieren nu juist met Pasen zo in overvloed aanwezig zijn.
Voorafgaand aan Pasen is het de vastentijd en daarin werden geen vlees, kaas, boter en dus ook geen eieren gegeten. Hierdoor bleven de boeren tijdens die vastentijd met een overschot aan eieren zitten: de zogenaamde vasten-eieren.

Het versieren van vasten-eieren.

Door de eieren te koken konden ze bewaard blijven en na de vastentijd worden verkocht. Om de gekookte eieren goed te kunnen onderscheiden van de verse eieren werden ze gemerkt. De traditie van het beschilderen en versieren van eieren komt voort uit dit merken van die vastentijd-eieren. Hoe mooier de eieren versierd waren hoe beter ze werden verkocht, men vrolijkte er graag de Paastafel mee op en zo ontstond een traditie die wij tot op de dag van vandaag nog kennen en naleven.

Patisserie en chocolaterie.

Op de Franse paastafel komen naast traditionele gerechten ook veel eiergerechten te staan en de door de Fransen zo geliefde chocolade mag natuurlijk niet ontbreken.
De patisserie of nog beter de chocolaterie verwerkt haar chocolade in deze tijd tot allerlei heerlijke en prachtige paas-delicatessen. Het is een lust voor het oog om de gevulde etalages te bekijken en er wordt hard gewerkt door de patissiers om aan de vraag naar al dit lekkers te voldoen. De Fransen trekken graag hun portemonnee om deze dagen hun tafels goed te vullen of familie te verrassen met zo’n prachtige lekkernij.

Geen paashaas maar kerkklokken.

Ook Franse kinderen zoeken eieren met Pasen en trekken er op Paaszondag al vroeg op uit.
Alleen worden de paaseieren niet verstopt door de ons zo bekende paashaas maar komen in Frankrijk de kerkklokken daar aan te pas.
Het verhaal dat de kinderen hier kennen is die van de vliegende kerkklokken die de verzamelde eieren op hun terugreis uit Rome verliezen en zo over de velden verspreiden.

Kerkklokken gevuld met eieren.

Vanaf de donderdag voor Pasen stoppen de kerkklokken met luiden om de kruisiging van Jezus Christus te gedenken. Het is een stilteperiode die verbroken wordt wanneer de klokken op Paaszondag weer geluid worden voor de paasmis. Aan de kinderen werd verteld dat in deze stille periode de klokken naar Rome waren gevlogen om de Paus te bezoeken. De eieren die tijdens de vastentijd door de misdienaren waren verzameld en in manden aan de klokken-koorden waren opgehangen vielen daar op de terugreis uit en werden zo verspreid over het land.
Tegenwoordig zien we hier tijdens Pasen ook figuren zoals de paashaas en konijntjes maar de chocoladeklokken die in vele patisserieën te vinden zijn stammen nog af van dit kinderverhaal.

Pasen in Frankrijk.

Pasen valt in Frankrijk op dezelfde dagen als in Nederland, het is een officieel feest en vele mensen zijn beide dagen vrij. Op tweede paasdag; lundi de Pâques zijn deels winkels gesloten dit verschilt per regio en winkelketen. Het openbaar vervoer en instellingen draaien zondagdiensten en scholen en universiteiten zijn gesloten.

Je vous souhaite à tous de joyeuses Pâques – Ik wens jullie een vrolijk Pasen!

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk