Ken jij deze 8 Franse gewoontes al?

door Lana de Jong
5215 keer gelezen

Gewoontes, ze zijn ons allemaal bekend maar per cultuur kunnen ze sterk verschillen. Het leuke is dat je in een voor jou nieuwe cultuur verrassend andere gewoontes kan tegenkomen.
Het herkennen van deze gewoontes is wel zo handig om eventuele ongewenste situaties te voorkomen.


1 Groeten bij binnenkomst en vertrek.


Wat gelijk opvalt is dat de Fransen overal waar ze binnenkomen netjes alle aanwezigen groeten.
Dit gaat verbaal gewoon door het zeggen van bonjour, bonjour tout le monde of bonjour monsieur, madame, en iedereen groet ook altijd netjes terug.
Verlaat je de ruimte weer ook dan groet je wederom degenen die jij achterlaat. Au revoir of au revoir monsieur, madame is prima om te gebruiken bij het vertrek.
Dit groeten is heel gebruikelijk en het wordt als onbeleefd gezien mocht je dit niet doen.

 

2 Spreek iedereen aan met u!


Jij of jouw dat is ‘not done’ in de communicatie met Fransen! Spreek mensen altijd aan met u.
Vous is de gebruikelijke benaming voor u en Fransen spreken elkaar altijd aan met u totdat de persoon die jij aanspreekt zegt dat je mag tutoyeren of hem/haar met de voornaam mag aanspreken.
Denk niet dat als je drie keer naar de buurman hebt gezwaaid jullie elkaar wel kennen en je kunt gaan tutoyeren, nogmaals de persoon moet naar jou benoemen dat je mag tutoyeren.
Volwassenen zeggen geen u tegen kinderen maar kinderen spreken volwassenen natuurlijk wel altijd aan met u. Het wordt in Frankrijk zèèr onbeleefd gevonden om zomaar je, jou of jij te gebruiken en het kan de verhouding die je met mensen hebt verstoren mocht je dit gebruik niet respecteren.

 

3 Winkels zijn tussen de middag gesloten.

 

In Frankrijk zijn de winkels (en bedrijven) tussen halfeen en halfdrie altijd gesloten. Men maakt vele werkuren en lange werkdagen en tussen de middag heeft men twee uur vrij. In die twee uur gaan werknemers ook naar huis of bezoeken een restaurant want de lunch is een warme-lunch en daar wordt ook de tijd voor genomen om die te nuttigen.
Laat je dus buiten grote steden en zeker à la campagne niet verrassen en doe je boodschappen in de ochtend of namiddag.

 

4 Cheques.


In Frankrijk wordt er nog altijd gebruik gemaakt van betaalcheques. Dit tijdperk was volgens mij al lang verstreken maar niets is minder waar toen bleek dat dagelijkse boodschappen gewoon met cheques betaald worden. Bij een Franse bankrekening komt automatisch een chequeboek mee.
De kapper, de supermarkt, de dierenarts of die kleine zelfstandige alles kan betaald worden met een cheque. Let er wel op dat je bankrekening ook saldo heeft om die cheque af te schrijven want het uitschrijven van ongedekte cheques is strafbaar.

 

Meer weten over Fransen gewoontes? lees dan ookDe Franse brievenbus”.

 

5 Vierde in rij, géén kassa erbij!


In Nederland zijn wij tempo gewend in alles wat wij doen. Veel is aan tijd gebonden en zeker in winkels is tempo een pre. Nou dat gaat in Frankrijk wel een beetje anders. De slogan: vier in een rij kassa erbij die kennen de Fransen niet. Je moet leren dat men de tijd neemt voor de dingen, men geen haast heeft en zich ook niet laat opjagen. Dit kan zeker in het begin best even aanpassen zijn. Verbaas je niet dat je moet wachten bij de kassa omdat jouw voorgangster rustig haar chequeboek opdiept, deze gaat uitschrijven en ook nog even de familie nieuwtjes uitwisselt met de caissière. Wonen en leven in Frankrijk vraagt om het aanpassen van je tempo maar het maakt het leven wel een stuk aangenamer.


6 Kussen bij begroeting.


Zodra je mensen leert kennen ga j al vrij snel gekust worden bij begroetingen. Fransen zijn heel sociaal en zodra ze kennis met je hebben gemaakt zal ook jij gekust worden. Kussen is over het algemeen twee maal en niet drie zoals wij gewend zijn. Het is niet gebruikelijk dat je direct iedere wildvreemde kust bij het begroeten maar na een aantal ontmoetingen hoor je erbij en dus ook bij het kussen.
Deze begroetingskus is alleen bij de eerste ontmoeting op die dag, je kust iemand niet weer als je hem of haar voor de tweede of derde-maal die dag tegenkomt.
Bij vertrek hoeft er niet weer gekust te worden, mocht het bij de begroeting er niet van gekomen zijn dan natuurlijk wel. Je kust dus iedere dag dat je op het werk komt je collega of je kust wederom je buurvrouw voor een kletspraatje terwijl je dat gisteren ook al gedaan had.
Dus éénmaal per dag kussen bij de eerste ontmoeting en niet bij vertrek is heel gebruikelijk in Frankrijk.

 

7 Complimentjes krijgen.


Fransen zijn complimenteus en delen vrij snel kleine complimentjes uit als uitdrukking van vriendelijkheid en respect. Je gaat dus complimenten krijgen en dit zijn wij Nederlanders niet gewend. De complimenten kunnen voor jou niet helemaal kloppend zijn met de werkelijkheid maar neem ze wel serieus. Fransen zijn uiterst beleefd, bedank vriendelijk voor het compliment en leer jezelf aan om ook bescheiden complimenten te kunnen maken, dit wordt erg gewaardeerd.

 

8 Neem de bingo serieus!


Het was voor mij een totale verrassing om in aanraking te komen met de passie die Bingo heet en tot een serieuze vrijetijdsbesteding wordt gerekend door velen Fransen. Bingo-avonden worden soms meerdere keren per maand georganiseerd en bij ieder buurthuis of verenigingsgebouw kun je er voor terecht. Benodigdheden om de bingo ook soepel te laten verlopen zoals klembordjes voor je kaarten, magneetsticks voor je muntjes en zo meer zijn in supermarkten en tabakswinkels te verkrijgen.
Dus mocht je de vraag krijgen om een gezellige avondje te komen bingoën wimpel dat dan niet af als iets wat jij niet serieus neemt want dat zou je nog wel eens een vriendschap kunnen kosten:-)


Je verdiepen in de gewoontes van een land die voor jou nieuw zijn is leuk en leerzaam. Frankrijk is een land vol gewoontes, omgangsvormen en etiquette die in Nederland anders gaan. Door deze te kennen en herkennen weet jij wat er van je verwacht wordt of wat jij kunt verwachten.

Welke Franse gewoonte ken jij en is anders dan in Nederland? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen..

4 reacties

Anne 18 november 2019 - 14:16

Leuk en herkenbaar om te lezen. Alleen het met u aanspreken is bij ons in de buurt niet meer zo gebruikelijk (behalve bij ouderen dan en als het om zakelijke gesprekken gaat).

Reageer
Lana de Jong 18 november 2019 - 16:02

Ik woon in de Haute Vienne en het is nog overal en altijd u. Tutoyeren kan hier alleen als iemand bevestigd dat je dat mag. Leuk om te lezen dat het bij jou dus aan het veranderen is, ik zie dat hier nog niet gebeuren.

Reageer
Lisette 15 januari 2020 - 20:21

Leuke blog, en erg herkenbaar, behalve de BINGO avond. Misschien is die er wel, maar ik bezoek geen buurthuizen dus zou ik er niet vanaf weten 😉 Dat van die complimentjes, tja daar moet je een beetje aan ‘mee’ doen. Veel mensen geven ook complimenten terwijl ze het misschien helemaal niet menen. Het gaat dan inderdaad niet meer om het compliment zelf, maar om gewoon een praatje te kunnen maken bijvoorbeeld!

Reageer
Lana de Jong 16 januari 2020 - 07:54

Bedankt Lisette! En die Bingo’s zijn eigenlijk altijd georganiseerd door een club of vereniging. Bij mij is dat bv; de sportclub van mijn jongens of de oudervereniging van school. Ze verdienen door de verkoop van de bingokaarten en investeren dat weer in sporttoestellen of een paar nieuwe voetballen voor op het schoolplein. Maar fanatiek dat ze zijn in het bingospel:-)
En wat die complimentjes betreft heb je gelijk dat ze ook worden ingezet om een praatje te maken. Maar wij Nederlanders zijn niet zo complimenteus en ik moest daar echt even aan wennen.

Reageer

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk