Het “gele jasje” en andere verkeersregels voor kinderen in Frankrijk.

door Lana de Jong
1129 keer gelezen

“Le gilet jaune”.

Het gele jasje en de fietshelm zijn de twee belangrijkste regels in het verkeer voor en met kinderen in Frankrijk. In het donker en bij slecht zicht zoals mist moet het gele jasje gedragen worden. Dit geldt officieel voor buiten de bebouwde kom maar op het platteland wisselt de bebouwde kom zich regelmatig af met open en minder bebouwde gebieden. Door kinderen aan te leren altijd gebruik te maken van het gele jasje in de ochtend op weg naar school of in de avond terug van de sportclub zijn ze altijd goed zichtbaarheid en begeven ze zich hierdoor veiliger in het verkeer.

Het gele jasje en de schoolbus.

Het is geen officiële verkeersregel maar wel een regel die van kracht is als kinderen gebruik maken van het Franse schoolbussysteem, het gele jasje wordt gedragen wachtend op en in de schoolbus. Mijn jongens staan ‘s ochtends aan de weg te wachten op hun schoolbus en dragen voor hun zichtbaarheid en veiligheid een geel jasje. Bij inschrijving voor het Transport Scolaire krijg je in het eerste schooljaar ook altijd een geel jasje opgestuurd bij je aanmeldingspapieren.

Het is zelfs voorgeschreven dat de kinderen hun vestjes aanhouden in de schoolbus, dit om bij eventuele problemen onderweg en het moeten verlaten van de bus hun veiligheid en zichtbaarheid direct te kunnen garanderen.

Absoluut niet stoer natuurlijk je jasje aanhouden in de bus en deze regel wordt slecht nageleefd maar ik vind het zelf erg prettig dat mijn kinderen duidelijk zichtbaar aan de weg staan wachtend op de bus.

Het gele jasje en het jachtseizoen.

In Frankrijk is jacht veel gebruikelijker dan in Nederland en zeker op het platteland is de jacht iets dat bij het Franse leven hoort. Vanaf september tot en met februari is het jachtseizoen geopend en dat is een gegronde reden om kinderen buiten de bebouwde kom of zich begevend in de natuur hun veiligheidsjasjes te laten dragen. Gaan wij in deze periode wandelen als gezin dan trekken wij allemaal, inclusief de hond, een veiligheidsjasje aan.

De fietshelm.

Het was even wennen voor mijn jongens want in Nederland is een fietshelm niet verplicht en nu moesten ze opeens zo’n gek ding op hun hoofd maar als iedere ander kind ook zo’n gek ding draagt is het al snel gewoon. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn verplicht een helm te dragen in Frankrijk en ook als zij achterop de fiets zitten moet deze helm op.

Ga je met kinderen fietsen en ben je ouder dan 18 jaar dan draag je de verantwoording voor hen en dan ben jij verplicht ervoor te zorgen dat de kinderen ook een helm dragen. Fietshelmen zijn er voor jongens en meisjes in allerlei maten, kleuren en modellen en er is altijd wel een leuke en passende te vinden. Hoe de helm juist te dragen wordt uitgelegd in de informatie die bij ieder fietshelm wordt geleverd.

Mobiele telefoon.

Mijn oudste komt vanuit zijn wekelijkse sportclub altijd alleen naar huis gefietst, hij heeft dan de familie mobiele mee, hiermee kan hij bellen als nodig maar ook daarvoor gelden er regels in het verkeer voor kinderen. Tijdens het fietsen is het verboden om een mobiele telefoon te gebruiken of vast te houden. Ook een koptelefoon of het gebruik van oordopjes is verboden.

Verder zijn er de regels met betrekking tot het hebben van goed werkende verlichting op kinderfietsen, voorlicht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. Het hebben van duidelijke reflectoren, een rode achter op de fiets en gele of oranje reflectoren op de pedalen is ook een verplichting. De fiets moet natuurlijk altijd voorzien zijn van een goed werkende bel en remmen.

Fietsen de kinderen samen dan mogen ze naast elkaar fietsen als daar voldoende ruimte voor is en zij niet het verkeer hinderen. Is het donker en zijn voor zonsopkomst of na zonsondergang nog op de fiets dan is het verboden om naast elkaar te fietsen.

Veel regels lijken vanzelfsprekend maar het gebruik van een geel jasje of de fietshelm wijkt duidelijk af van de verkeersregels zoals die in Nederland gelden.

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk