Herfst – Oogsttijd “à la Campagne”.

door Lana de Jong
1077 keer gelezen

Het Franse platteland.

Als hier op het platteland de Herfst begint gaat het kriebelen, ontstaat er onrust en komt er een bedrijvigheid opgang. Iedereen is zich er goed van bewust dat het nu moet gebeuren, de tijd om te oogsten is aangebroken en dit is een kostbare tijd, zeker geen tijd voor treuzelaars.
Manden komen tevoorschijn, kruiwagens worden ingezet en de weckketel komt weer onder de trap vandaan. Herfst à la Campagne staat in het teken van het oogsten van alles dat deze hete en droge zomer heeft doen groeien en rijpen in tuinen, aan bomen en in de struiken wachtend op ons plukkers die maar al te goed weten dat tijdverlies, oogstverlies betekent.

Overvloed aan zoet fruit.

Deze zomer was heet, vreselijk heet en te droog en daar hebben de groentetuinen en fruitbomen onder geleden. Maar toch is de oogst dit jaar meer dan goed, geen vorstschade in het vroege voorjaar en de vele zonuren hebben ons veel fruit opgeleverd. Op dit moment hangen de bomen en struiken vol bessen, noten en vruchten en liggen tuinen, weilanden en ook de openbare wegen ermee bezaaid. De droogte heeft het fruit zoet gemaakt dit jaar, ik ben geen grote kenner maar wat ik ervan begrijp is het tekort aan vocht en de vele zonuren de oorzaak tot goed gerijpt en zoet fruit.

Supermarkt is tweede keus.

Zo goed als iedereen heeft een eigen groentetuin en zelf op de kleine stukjes grond naast hun nieuwbouwwoningen verbouwt de Fransman nog graag zijn of haar groenten zoals; verse tomaten, komkommers, uitjes en sla. Naar de supermarkt ga je pas als de nood hoog is, je oogst mislukt of je niet in staat bent eigen groenten en fruit te kweken maar het is duidelijk tweede keus want het liefst eet men van eigen land.
Verrassend vind ik het dan ook dat fruitbomen standaard begroeiing in iedere tuin zijn, dat het kleine stukje grond achter in de hoek van de tuin steeds weer wordt omgeploegd om tomaten en heerlijke meloenen voort te brengen en dat ook het houden van een bijenkast of het verzamelen van zaad voor het nieuwe jaar dagelijkse bezigheden zijn in een doorsnee Frans huishouden.

Oogsten is delen.

Het is nu half oktober en de tuinen puilen nog uit, daar waar ik kom wordt mij fruit en noten aangeboden en met name de appels zijn er in overvloed dit jaar.
De appelmoes en compote zijn vorig weekend al gemaakt en nu liggen de appelschijfjes in de droogmachine en staat de appelboter in te koken.
Groentes zoals courgettes en tomaten maar ook heerlijk verse meloenen zijn ons al aan het eind van de zomer aangeboden. Vaak is de hoeveelheid oogst te groot en is het verwerken ervan te veel en wordt er dus uitgedeeld en ook geruild. Wie niet in staat is voor zijn eigen groenten of fruit te zorgen door bijvoorbeeld ouderdom wordt van een goede voorraad voorzien door buren en dorpsgenoten. De oogst verbindt de mens niet alleen met zijn of haar natuur maar ook met elkaar.

Verkoop van eigen groenten en fruit.

Verkoop van eigen groenten en fruit aan huis komt in beweging, men timmert een boordje aan de oprit en kratten gevuld met dat wat er genoeg is worden aangeboden tegen een zachte prijs.
Langs de weg worden veelal aardappelen of uien verkocht, groentes die bewerkelijker zijn om te kweken en dus goed verkoopbaar. Maar ook het wat lastiger fruit zoals peren of heerlijke vijgen en de zo geliefde kastanjes en walnoten worden verkocht. Eerlijke en veelal biologische waar die ik graag verkies boven de in de supermarkt aangeboden producten.

Eten wat de natuur schaft.

Een heerlijke herfstwandeling maakt dat we thuiskomen met in onze jaszakken kleine peertjes of de rugzakken van de jongens gevuld met walnoten.
In deze tijd van het jaar vinden we altijd weer iets onderweg en vanavond eten we stoofpeertjes die vanmorgen duidelijk nog niet op ons menu stonden.

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk