Geen kerstkaart maar een kerstwens volgens Franse traditie

door Lana de Jong
1031 keer gelezen

Een verleidelijke folder.

Vanuit Nederland zijn wij gewend om kerstwensen te delen met het welbekende kerstkaartje aan onze familie en vrienden maar dat blijkt in Frankrijk toch wat anders te gaan.

Het eerste schooljaar in de maand november kwamen mijn jongens thuis met informatie over een kerstchocoladeactie. Een prachtige folder gevuld met heerlijke chocolade in allerlei vormen en smaken en in mooie geschenkverpakkingen kwam uit de schooltassen tevoorschijn.

Vele scholen maar ook verenigingen en clubs bleken deze actie te verzorgen waarbij een deel van de inkomsten door de verkochte chocolade ten gunste valt aan die vereniging of club en in dit geval dus onze school.

Een kerstchocoladewens.

Tot onze verrassing kwamen wij erachter dat je in Frankrijk niet met de ons welbekende kerstkaart maar met kerstchocolade elkaar een kerstwens schenkt.

Wat een leuke traditie waarin een kaartje met handgeschreven kerstwens altijd bijgesloten mag worden maar niet hoeft.

Zo leerden wij deze traditie kennen en al snel vielen er meer chocoladefolders bij ons op de deurmat, de sportclub, de activiteitenvereniging in het dorp en zelfs mijn werkgever kwamen met een chocoladeactie.

Steun je club en verras je buren.

Waarom clubs en verenigingen een kerstchocoladeactie organiseren blijkt de kleine financiële vergoeding te zijn die zij bij elke geplaatste bestelling ontvangen. Zo kunnen clubs en verengingen extra inkomsten binnenhalen om zo de eigen kas wat te spekken. Het sociaal-cultureel leven neemt een belangrijke plek in binnen de dorpsgemeenschappen van Frankrijk maar hebben het financieel niet altijd even goed en op deze manier kunnen zij hun activiteiten extra ondersteunen.

Er moest gekozen worden want wij gunden iedere club wat extra inkomsten maar school mocht ook niet vergeten worden, de bestelling werd dus verdeeld.

Het is zo een leuk gebaar om niet die kaart op te sturen of in de bus te stoppen maar persoonlijk langs te gaan en je kerstwens in de vorm van chocolade te overhandigen.

Natuurlijk hebben ook wij onze buren verrast met een chocoladewens en als je voor de deur staat bij je Franse buren laten ze je niet zomaar gaan.

Kastanje, kers of peer in chocolade.

In de supermarkt konden we er niet omheen, vanaf november puilen hier de schappen uit met allerlei soorten chocolade in verschillende kerstgeschenk verpakkingen, een nieuwe traditie opende zich aan ons. Lokale specialiteiten zoals de in onze regio zo populaire kastanje werd verwerkt tot een heerlijk zoet kerstgeschenk. Maar ook de door de Fransen zo geliefde kers of peer, met soms een vleugje toegevoegde drank zagen wij verwerkt tot prachtige bonbons bij de lokale Patisserie.

Deze heerlijkheden kwamen ook onze kant op met of zonder handgeschreven kerstwens en tot grote vreugde van de jongens want tot ver na de feestdagen hebben wij nog heerlijke chocolade gegeten.

Zo veranderde onze kerstkaart in een kerstchocoladewens die ons een aantal gezellige uurtjes bij buren heeft opgeleverd. Een leuke traditie waarmee wij nu ook familie en vrienden in Nederland al meerdere keren hebben verrast.

 

Fotocredits: Unsplash Photo Comminity – Jennifer Pallian @foodess

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk