Geen gewoon kaakje.

door Lana de Jong
1148 keer gelezen

LU: Lefèvre-Utile.

Het waarschijnlijk bekendste koekje van Frankrijk is het LU biscuitje dat zijn naam te danken heeft aan het Franse echtpaar Lefèvre en Utile.
Het is 1846 als in de banketbakkerij aan de rue Boileau nr 5 de heerlijkste koekjes worden gebakken. Het familiebedrijfje draait op volle toeren en heeft een goede reputatie opgebouwd door het gebruik van lokale en kwalitatieve ingrediënten. In 1860 breiden ze uit en nemen de handelsnaam ‘Lefèvre-Utile’ aan en deze initialen worden al snel gebruikt om het kaakje met de welbekende naam LU te duiden.
In 1882 begint zoon Louis zijn eigen banketatelier en volgt zijn ouders op. Een paar jaar later opent deze ambitieuze en toekomstgerichte benjamin een nieuwe koekjesfabriek in Nantes. Hij breidt het assortiment uit en gaat de LU biscuitjes ook buiten Nantes verkopen. Als de familie in 1900 deelneemt aan de Wereldtentoonstelling in Parijs ontvangen zij de Grand Prix de la Biscuiterie en krijgt het biscuitje hierdoor ook buitenlandse bekendheid.

 

Een kaakje in de thee.

Regelmatig soppen wij onze LUtjes in de thee en de randen van het kaakje zwellen dan altijd flink op. Nooit ben ik mij bewust geweest van het verhaal achter die randen, het verhaal achter dit kaakje dat gaat over aantallen, seizoenen, weken en zelfs uren. Een ambachtelijk kaakje met een heel persoonlijk signatuur. Kijk eens goed naar het eerstvolgende LU kaakje dat je in handen hebt en misschien ook wel in de thee sopt. Na wat ik nu ga vertellen zal je dit kaakje nooit meer hetzelfde bekijken als voorheen.

 

Lees ook het blog over Roquefort, nog zo’n Frans product met een bijzonder verhaal!

 

Een kaakje met oren en tandjes.

Ieder kaakje heeft op elke hoek een oortje en die 4 oortjes samen staan voor de vier seizoenen. Tussen die hoek-oortjes zitten aan de beide lange kanten 14 tandjes en aan de beide korte kanten 10 tandjes, samen symboliseren zij de 52 weken van het jaar.
Aan de voorzijde zijn er 24 gaatjes te vinden in 4 rijen van 6 en zij staan voor de 24 uren die in een dag zitten. Een van de twee, meneer Lefèvre of mevrouw Utile moet van cijfers en het ritme van het jaar gehouden hebben, er is duidelijk nagedacht over het ontwerp van dit kaakje.
Het koekje is ook 7cm lang en ja er zitten zeven dagen in een week en dit alles kan toch geen toeval zijn. Bewijs dat de familie deze details ook daadwerkelijk zo bedoeld heeft is er niet maar bijzonder blijven deze kenmerken wel.

 

Petit-beurre.

De kaakjes vlogen de deur uit in de nieuwe stoomfabriek van zoon Louis. Hij weet de merknaam LU, Véritable Petit-Beurre Nantes officieel te registreren en zo kan hij zich onderscheiden van de vele concurrenten die inmiddels het koekje zijn gaan namaken.
Petit-beurre is de eigenlijke benaming van het kaakje en zo wordt het in verschillende landen ook nog steeds genoemd. Het kleine boter(zand)koekje met zijn bijzondere kenmerken heeft wereldfaam behaald en is niet meer weg te denken aan thee en koffietafels over de hele wereld.

Inmiddels is het bedrijf LU samengegaan met meerdere bedrijven en zijn er vele koekmerken die samenwerken en een groot assortiment aanbieden. Het LU biscuitje bestaat nog steeds en zal denk ik ook altijd blijven bestaan. Wil je meer weten over dit bijzondere kaakje dan is een bezoek aan het LU museum gevestigd in een prachtig kasteel buiten de stad Nantes absoluut de moeite waard.

 

Heb jij dit bijzondere kaakje al eens in je thee of koffie gesopt?

 

 

www.lu.be
www.chateaudegoulaine.fr 

foto: Lana De Jong

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk