Emigratie?, stel het delen van je besluit niet uit!

door Lana de Jong
1126 keer gelezen

Toen ik het besluit nam om te emigreren was de volgende stap snel duidelijk; nu moest ik mijn besluit gaan delen met mijn omgeving. Een spannende stap omdat ik niet wist wat mijn mededeling voor reactie zou oproepen.
Mijn ouders, mijn zus en broer, vrienden en buren, collega’s op het werk, aan vele mensen zou ik mijn besluit gaan vertellen. Wat zouden zij ervan vinden, hoe zou hun reactie zijn en wat zou dat met mij doen?

De volgende stap

De beslissing dat je gaat emigreren heb je genomen maar wat je vervolgens dan gaat doen, wat de volgende stap dan is kan een lastige zijn. Je kan het spannend vinden om je besluit te gaan delen met je omgeving of je voelt je onzeker over de mogelijke reacties die je gaat krijgen.
Verschillende emoties kan het oproepen en het daadwerkelijk gaan delen van je besluit is een volgende stap die alleen jij kan nemen.

Besluit

Ik weet nog goed dat ik mijn besluit om te emigreren onderweg in de auto aan mijn moeder vertelde. Op mijn vraag wat zij ervan vond was haar antwoord verrassend voor mij; ik begrijp het helemaal, als ik jou was zou ik hetzelfde gedaan hebben.
Dat was een fijne en bevestigende reactie en ik merkte dat de reactie van mijn moeder mijn onzekerheid over de mogelijke reactie van anderen deed afnemen.

Ook de verdere reacties van de vele mensen om mij heen waren positief en steunend. Men vindt het leuk, gedurfd en ondernemend en men zou het zelf ook doen als ze in mijn schoenen zouden staan.
Ik had mij duidelijk drukker gemaakt dan nodig om de reacties van mijn omgeving.

Deel

Ga jij emigreren deel dit besluit met de mensen om je heen die je lief hebt en die belangrijk voor je zijn. Begin bij de mensen die het dichtst bij je staan en deel je besluit zodra jij er voor de volle honderd procent achter staat. Het delen maakt dat je jouw besluit in de wereld zet en het een serieuze plek geeft. Durf te vertellen dat je gaat emigreren, vertel wat je plannen zijn en maak duidelijk dat je gaat vertrekken en ook wanneer dat zal zijn.

Meer lezen over integreren? Lees ook de blog; Integreren door school?

Reacties op je besluit kunnen uiteenlopend zijn en dat is oké, iedereen reageert op zijn of haar manier. De reactie zegt eigenlijk niets over jouw besluit maar alles over wat jouw besluit doet met die ander en dat is heel waardevol. In die reactie spreekt de ander uit welke waarde jij hebt en welke plek jij inneemt in zijn of haar leven.

Acceptatie

Door je besluit te delen en door er ruimte aan te geven ga je het proces van acceptatie in, acceptatie van een verandering die er onvermijdelijk gaat komen voor jou en voor jouw achterblijvers.
Men kan het lastig vinden je minder te gaan zien of bang zijn contact met je te verliezen maar het kunnen delen van hun emotie met jou is heel waardevol zowel voor jou als voor henzelf.

Mijn ervaring over het direct delen van mijn besluit met mijn familie en dierbaren is een goede ervaring. Deel je besluit zo snel als mogelijk is mijn advies. Het helpt jou en je omgeving in de verdere kleine en grote stappen die er nog genomen moeten worden.


Wat is jouw ervaring in het delen van je emigratiebesluit? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk