De Franse brievenbus.

door Lana de Jong
2039 keer gelezen

In Nederland hebben wij brievenbussen in allerlei soorten en maten, ze moeten eigenlijk wel aan wettelijke eisen voldoen maar wat betreft het model kan en mag je van alles. Op het Franse platteland gaat dat anders. Iedereen heeft hier dezelfde brievenbus, zelfde maat, veelal dezelfde kleur en de postbode heeft een sleutel die op al die brievenbussen past.

Uniform.

De brievenbussen à la campagne zijn meestal groen of crème-kleurig. Ze zijn vierkant van vorm en hebben een horizontale gleuf en op alle bussen zit ook een slot. Je komt ze overal tegen, op muurtjes, naast de deur op de grond, op een paaltje getimmerd, ingemetseld in de muur, vooraan de weg of in het raamkozijn van de schuur.
Je kunt het zo gek niet bedenken of men heeft de brievenbus er wel op, onder, tussen of achter gekregen maar een ding hebben ze gemeen, de kleur en de maat, ze zijn duidelijk herkenbaar.

Moedersleutel.

Naast de kleur en maat hebben al die brievenbussen nog iets als gezamenlijke deler, één sleutel.
De postbode (facteur of factrice) heeft een moedersleutel die op al de brievenbussen past. De reden waarom is eigenlijk een hele praktische en heeft met het bezorgsysteem van kleine pakketjes (petits colis) te maken. Kleine postpakketjes waar niet voor getekend hoeft te worden plaatst de postbode in jouw brievenbus. Snel, simpel en heel handig, geen deurbellen zoeken die er vaak niet zijn en niet het erf af hoeven te struinen tot je wel iemand gevonden hebt. Nee, sleutel erbij en hop zo in de groene of crème-kleurige brievenbus. Als jij thuiskomt vindt je de post en jouw pakketje netjes opgeborgen in je bus. Een handig systeem waardoor jij minder vaak een bezorging mist en zelf niet achter je pakketje aan hoeft.

Iedere bus zijn unieke slot.

Nu zou je denken dat jouw persoonlijke bus-sleutel ook op die van de buren past maar dat is niet zo. Iedere bus heeft een uniek slot en alleen het postkantoor en dus jouw postbode beschikt over een moedersleutel. Zo goed als alle doe-het-zelf zaken verkopen brievenbussen en daar kan je naar wens ook de kleur kiezen. Is jouw brievenbus aan een nieuw slot toe, ook die zijn los te koop bij diezelfde doe-het-zelf winkel.

Op zoek naar meer informatie over het brievenbus-systeem in Frankrijk en de norm en regelgeving hierover kijk dan op www.boites-aux-lettres.pro

Plak je brief op je bus.

Er is nog iets leuks en anders met de post in Frankrijk, iets wat ik in Nederland nooit ben tegengekomen.
Soms zag ik brieven aan de brievenbus van mijn Franse buren hangen en ik begreep niet waarom die brieven daar hingen. Inmiddels weet ik dat als de postbode ‘s morgens zijn ronde maakt en die brief op jouw bus vindt hem gewoon voor jou meeneemt. Je brief gaat mee naar jouw lokale postcentrum en komt in de juiste postzak terecht. Een aantal details moeten hierbij niet over het hoofd worden gezien; het moet niet plenzen van de regen en heb jij die dag geen post en dus geen postbode aan jouw bus dan blijft die brief nog een dagje hangen.

Geen zorgen om jouw post.

Op het platteland wonen veel ouderen die niet goed ter been zijn en vaak ook geen auto meer rijden. Hoe fijn is het dan dat jij geen zorgen hoeft te hebben om de bezorging van die belangrijke brief en deze gewoon door de postbode voor jou wordt meegenomen.
Ik vind beide zaken, zowel het pakketjes-systeem als het aan je bus kunnen hangen van je post wel een heel leuk en praktisch Frans gebruik. Het is handig, er is over nagedacht en het geeft een sociaal gevoel van betrokkenheid vanuit de gemeenschap waarin jij woont.


Op het platteland wonen veel ouderen die niet goed ter been zijn en vaak ook geen auto meer rijden. Hoe fijn is het dan dat jij geen zorgen hoeft te hebben om de bezorging van die belangrijke brief en deze gewoon door de postbode voor jou wordt meegenomen.
Ik vind beide zaken, zowel het pakketjes-systeem als het aan je bus kunnen hangen van je post wel een heel leuk en praktisch Frans gebruik. Het is handig, er is over nagedacht en het geeft een sociaal gevoel van betrokkenheid vanuit de gemeenschap waarin jij woont.

Een vuurrode pilaar.

Langzaam verschijnen er afwijkende brievenbussen in ons straatbeeld omdat op het platteland de samenstelling van de bevolking steeds multicultureler wordt. De Fransen zelf krijgen meer eigen wensen maar ook andere culturen brengen hun gebruiken in. Zo heeft mijn Engelse buurvrouw een vuurrode Engelse kolombrievenbus neergezet. Nou dat hebben we geweten een week lang kregen wij de post van de buren in de bus. De postbezorging moest er even aan wennen maar inmiddels wordt ook deze brievenbus keurig gebruikt door de postbodes.

Onze brievenbus is vierkant, donkergroen en met wat deuken, hij heeft een vaste plek op het muurtje naast de garage gekregen. Regelmatig vinden wij onze pakketjes keurig in de bus en sinds enkele weken plak ook ik er soms een brief op.

Hoe ziet jouw brievenbus eruit en staat deze ook op een bijzondere plek?

2 reacties

Elise 27 september 2019 - 07:07

Heel herkenbaar Lana! Wij hebben een mooi donkergrijs exemplaar en ik vind het pakketjessysteem heel handig! Heel vroeger had je in NL nog van die ouderwetse groene plastic klepbrievenbussen en als ik post had om te versturen dan deed ik dat in de bus en hing ik een knijper aan de klep. Zo wist de postbode dat er een brief mee moest. Leuk om daaraan terug te denken.

Reageer
Lana de Jong 27 september 2019 - 07:16

Wat leuk om te lezen, ik wist niet dat in Nederland dat ook zo heeft gewerkt. In Frankrijk houden ze graag vast aan oude gewoontes en dat heeft dus zo zijn voordelen:-)

Reageer

Laat een reactie achter

Lees meer over Frankrijk